با قرار داشتن در ماههای آغازین سال "اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل" و اهمیت این موضوع در بسترسازی صحیح برای تحقق توسعه پایدار روستایی، معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور بر نقش تأثیرگذار مدیریتهای محلی در تحقق اقتصاد مقاومتی تاکید نمود.
به گزارش روابط عمومی سازمان شهرداریهاودهیاریهای کشور، محسن کوششتباربا تبیین نقش کنونی دهیاری در این خصوص اظهار کرد: شکلگیری و استقرار نهاد دهیاری در بیش از32 هزارو 500 سکونتگاه روستایی کشور را میتوان مصداقی از نهادسازی در سطح محلی برای تحقق اقتصاد مقاومتی دانست.
وی در این زمینه واگذاری امور محلی به نهادهای محلی شامل شورا و دهیاری را نقش بهسزایی در کوچکسازی و کاهش هزینههای دولت و کمک به تحقق اقتصاد مقاومتی ذکر نمود و گفت: به عنوان نمونه میتوان به این اشاره کرد که شورا و دهیاری از طریق جلب مشارکت عمومی و خیرین، نقش موثری در کاهش هزینههای اجرای پروژههای عمرانی و خدماتی روستا دارند.
وی افزود: در حال حاضر حجم بسیار زیادی از خدمات عمومی از طریق این نهادهای مردمی و بدون تحمیل هزینه و دغدغهای برای حاکمیت، به مردم ارایه میشود. به عنوان مثال تاکنون سیستم جمعآوری پسماند در بیش از 25 هزار روستای کشور از طریق دهیاریها در حال انجام است.
کوشش تبار در ادامه افزود: همانطور که میدانیم یکی از مشخصههای مهم اقتصاد مقاومتی، درونزا بودن آن است و استقرار35 هزار شورا و بیش از 32 هزار و 500 دهیاری، راهبردی برای برنامهریزی محلی، درونی و از پایین به بالا محسوب شده و در راستای درونزا بودن الگوی توسعه پایدار روستایی مبتنی بر شورا و دهیاری است.
وی افزود: در حال حاضر شوراهای اسلامی روستا که منتخبین مردم روستا هستند، با توجه به شناخت جامعی که از روستا، مسایل و مشکلات و فرصتها و ظرفیتهای آن دارند، اولویتهای توسعهای و برنامه عملیاتی دهیاری را تصویب میکنند و دهیار نیز به عنوان منتخب شورای اسلامی روستا به اجرای برنامهها تحت نظارت منتخبین مردم میپردازد.
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور اضافه کرد: باید توجه داشت که نقش شورا و دهیاری در شناسایی ظرفیتها و پتانسیلهای توسعهای محلی با بهرهگیری از دانش بومی و دانش زیست در محیط، قابل تأمل است و میتوان گفت نهاد دهیاری به عنوان مدیریت ارشد روستا و با تحت پوشش قرار دادن مناطق روستایی سراسر کشور، نقش موثری در هماهنگی دستگاههای اجرایی و پیگیری امور آنها و تسهیل فرآیند انجام امور در سطح محلی را برعهده داشته و دارد.
کوششتبار در ادامه خود به تبیین نقش قابلپیشبینی دهیاریها در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی پرداخت و به مدیریت هدفمند هزینههای مدیریت روستا و نیز اهتمام در راستای ایجاد منابع درآمدی پایدار برای مدیریت روستایی به عنوان مهمترین ابعاد آن اشاره کرد و با تأکید بر اهمیت ترویج و فرهنگسازی اقتصاد مقاومتی در آحاد مردم روستا و نیز توجه به اعتلای فرهنگ اسلامی-ایرانی و نیز فرهنگ بومی هر منطقه، بهرهگیری از خرید و مصرف کالاهای ایرانی و مصالح بومی و نیروهای محلی در فرآیند عمران و آبادانی روستا را بسیار واجد اهمیت دانست.
وی یکی از وظایف کلان و راهبردی دهیاریها را توانمندسازی جامعه محلی از طریق برنامهریزی و اجرای آموزشهای شغلی و مهارتی برای توسعه اشتغال در روستا برشمرد و اهمیت این وظیفه را در سال جاری که عنوان «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» را دارد دوچندان دانست.
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور در ادامه اظهار کرد: نهاد نوین مدیریت محلی در ایران که از ترکیب شورا و دهیاری تشکیل یافته، این قابلیت را دارد که اهالی را به راهاندازی صندوقهای اعتباری خرد روستایی تشویق نماید و در کنار آن به شناسایی و معرفی فرصتهای سرمایهگذاری روستا بپردازد.
کوشش تبار افزود: همچنین با توجه به اقلیمهای متنوع در سراسر ایران و ظرفیتهای بسیار ارزشمند طبیعی و تاریخی در کشورمان کمک به توسعه گردشگری روستایی، اکوتوریسم و بومگردی از جمله حوزههایی است که دهیاریها میتوانند به آنها ورود پیدا کرده و به تحقق اقتصاد مقاومتی کمک شایان توجهی بنمایند.
وی در پایان عرصههای بسترسازی برای توسعه مشاغل مبتی بر فناوری اطلاعات و دانشبنیان در روستا و نیز بسترسازی برای برای برندسازی محصولات و تولیدات روستا را دو نقش قابلپیشبینی مهم برای دهیاریها در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی دانست و ابراز امیدواری کرد این نهادهای نوین مدیریت محلی دوشادوش اهالی روستاها و همگام با سیاستهای کلان حاکمیت بتوانند نقش ارزندهای در توسعه پایدار روستایی با محوریت اقتصاد مقاومتی ایفا نمایند.
کد: 5005494
زمان انتشار: چهارشنبه 22 اردیبهشت 1395 08:48 ق.ظ
تعداد نمایش: 277